SRBIJA ZLATNA I U BARSELONI!!!

Srbija je četvrti put uzastopno šampion Evrope u vaterpolu!

Nerealno ali istinito – Srbi nisu postiglo pogodak u prvoj četvrtini finala. Poveli su Španci, ali se na izjednačenje čekalo tek u drugoj četvrtini. Samo što smo pomislili da ćemo povesti, a Španci ponovo vode a zatim i povećavaju prednost. Dva gola razlike bila su dovoljna za uzbunu, pa naši vaterpolisti smanjuju već u sledećem napadu. Nije se dugo čekalo ni na izjednačenje, ali u poslednjim sekundama prvog poluvremena gol Španaca koji je postignut možda i po isteku druge četvrtine.

Gol prednosti za Špance stvarao nam je tenziju i u drugom poluvremenu. Nikako srpski "delfini" da povedu i posle izjednačenja. Kad je konačno došlo do preokreta ponovio se scenario iz druge četvrtine. Poslednji napad Španaca i gol kojim poravnavaju rezultat. Pred poslednje minute utakmice sve je krenulo iz početka.

Izvor: Olimpijski komitet Srbije

Jači živci i mentalna snaga najbolje su oslikavali završetak utakmice. Po gol na obe strane, stative i finiš samo za one koji su navikli na ovakve završnice. Srbija je imala i napad za pobedu pre kojeg je selektor Dejan Savić uzeo tajm-aut, ali su Španci čestim faulovima onemogućili Srbiju da dođe do titule pre penala. Filipović, Prlainović, Aleksić, Mandić i Ćuk su pogađali bez greške, a Fernandez je pogodio stativu i večeras odličnog Branislava Mitrovića. Zasluge za titulu u regularnom delu meča pripadaju Mandiću, Ćuku, Aleksiću, Jakšiću, Stefanu Mitroviću koji su uz još dva pogotka Prlainovića obezbedili četvrto zlato za našu zemlju. Za MVP-a šampionata proglašen je Filipović. Srbija je i dalje vladar Starog kontinenta!



U utešnom "malom finalu", borbi za bronzanu medalju na prvenstvu Evrope, Hrvatska je pobedila Italiju. Kako su Hrvati izgubili od Srba, gotovo na isti način su pobedili Italijane. Fantastičnih četiri pogotka i bez primljenog gola u prvoj četvrtini su im omogućili da drugu četvrtinu izgube sa dva gola razlike. U drugom poluvremenu najpre su povećali prednost u trećoj, a zatim su Italijani smanjili zaostatak u četvrtoj četvrtini. Čestitke vaterpolistima Hrvatske na osvojenoj bronzi.

Srbiji sada preostaje da proslavi titulu, a zatim da se priprema i za nove izazove. Sa Dejanom Savićem na poziciji selektora Srbija nema šta da brine, bar kada je reprezentativni vaterpolo u pitanju. Kad smo već kod pitanja, ostaje otvoreno pitanje klupskog vaterpola koji je na niskim granama, iako mnogo dece sanja o pobedničkom postolju u godinama i decenijama koje dolaze. Možda nije dovoljna ni ova, četvrta zlatna medalja kao poziv za buđenje iz trenutnog sna i zoni komfora u kojoj se još uvek osećamo prijatno. Bez više posvećenosti novim generacijama koje bi stasavale u našim bazenima za reprezentativne izazove, ne treba da nas iznenadi da o vaterpolu govorimo kao sportu u kojem Srbi dominiraju.

Meč za treće mesto na EP u vaterpolu:

Hrvatska – Italija 10:8

Finale EP u vaterpolu:

Srbija – Španija 7:7 (penali – 5:3)


Коментари