FINALE: FRANCUSKA I HRVATSKA – MUNDIJALSKI REVANŠ DVE DECENIJE KASNIJE

Dok Hrvatska želi da se revanšira za jedini poraz na Mundijalima, Francuska sanja o ponovnom osvajanju titule posle dvadeset godina

Pre tačno nedelju dana bilo je dve decenije od prvog susreta "Galskih petlova" i "Vatrenih". U tom polufinalu Mundijala Francuska je slavila rezultatom 2:1, da bi u finalu deklasirala Brazil sa 3:0. Tada akter na terenu, a danas akter na klupi – tada kao kapiten, a danas kao selektor Francuske – Didije Dešam. Kada se tome doda da jedve godine kasnije osvojio evropsku titulu sa reprezentacijom, ima li bolje uvertire pred to takmičenje ako Francuzi danas osvoje titulu. Postoji li veći trenutak za nekoga ko pripada vrhu svetskog fudbala, a da vodeći svoju zemlju kao kapiten osvoji dve najvažnije titule i da mu se ista prilika pruži i kao selektoru reprezentacije?

Posle Monaka, Juventusa i Maseja, 2012. godine Dešam je seo i na klupu "Galskih petlova". Dovoljno vremena da poznaje svakog igrača u dušu – Žirua, Grizmana, Lorisa, Mbapea i druge reprezentativce Francuske koji na ovom šampionatu, posebno u eliminacionoj fazi, igraju kao da im niko ništa ne može u poslednjih dvadeset godina. A Hrvati im i nisu mogli, jer nikada nisu pobedili Francuze.

Izvor: Wikipedia

Pet međusobnih susreta – tri pobede Francuza i dva remija. Zlatko Dalić sa mnogo skromnijim imenima klubova koje je trenirao u svojoj karijeri, pokazao se kao pravi izbor za selektora "Vatrenih". Najpre mlade reprezentacije, dobro je upoznao i igrače koji su sada vodeći kreatori igre u svojim klubovima. Posle odlaska u baraž za ovaj Mundijal, Dalić je prošle godine privremeno nasledio Čačića na poziciji selektora, a kada je bilo biti ili ne biti, pokazao je karakter i eliminacijom Ukrajine odveo Hrvate u Rusiju. Dovoljna preporuka da potpiše ugovor na dve godine se svojim Savezom.

Po nepisanom pravilu, nije imao punu podršku ni navijača ni značajnog dela javnosti. Drmala mu se selektorska stolica tokom pripremnih mečeva, očekivala se i smena ne bude li pristojnog rezultata na Mundijalu. Ali, Dalić je uz podršku Mandžukića, Modrića, Subašića, Perišića i drugih reprezentativaca na terenu pokazao karakter pobednika od prvog minuta na prvenstvu. Hrvatska je i plasmanom u finale zasluženo već ostvarila najveći uspeh u istoriji reprezentativnog fudbala.

U meč obe ekipe ulaze sa zebnjom i nedoumicama za sastav startne postave. Matuidi u redovima Francuske, a Perišić i Strinić u redovima Hrvatske, pod znakom su pitanja zbog povreda. Mesta za izgovore u finalu nema! Igraće se i do poslednje serije penala, bez obzira koja ona po redu bila. Najvažniji je meč u karijeri svih igrača i oba selektora, meč za koji nacija živi u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.


Ni kvota 2 na pobedu Francuza, ni 4,5 na pobedu Hrvata, ni 3,25 na nerešen ishod o ovom meču ne govore mnogo, već su samo statistički podatak. Sve što se ima reći, biće rečeno na terenu i pamtiće se decenijama koje su pred nama – Francuska će predvođena Dešamom posle dve decenije ponovo podići šampionski pehar ili će Hrvatska predvođena Dalićem nadmašiti sebe i prvom pobedom u međusobnim duelima ostvariti ono što niko nije nikada na ovim prostorima u seniorskoj konkurenciji.

Meč za treće mesto na Mundijalu u Rusiji:

Belgija – Engleska 2:0

Finale Mundijalu u Rusiji:

Francuska – Hrvatska (15. 07.; 17:00 časova)


Коментари