FRANCUSKA JE ŠAMPION SVETA U FUDBALU

Posle tačno dve decenije kiša (golova) na zatvaranju Mundijala obeležila je osvajanje titule "Galskih petlova"

Nije bilo kapi kiše na prvenstvu sveta u Rusiji koje je bilo besprekorno organizovano, ali tokom finalnog meča, kako su padali golovi tako je i kiša bila sve jača do same dodele šampionskog pehara koji će otići u Pariz. Ni veće simbolike, ni većeg iznenađenja zbog broja golova koji su viđeni u poslednjem susretu Mundijala. Francuska je pobedila Hrvatsku rezultatom 4:2 u meču kojem naše komšije spletom razvoja situacije nisu bili u prilici da povedu i učine meč neizvesnim do poslednje sekunde susreta.

Agresivnost Hrvata u prvih petnaest minuta negoveštavala je da ćemo gledati zanimljiv meč. Ipak, nismo očekivali da će magijska dimenzija fudbala početi autogolom Mandžukića posle ubacivanja Grizmana u osamnaestom minutu u šesnaesterac Hrvatske. Dilema da li je bio ofsajd može se rešiti ponovnim pregledom snimka, jer se vidi da je igrač "Vatrenih" nogom bio bliže golu od igrača Francuske. Uticao je taj trenutak na igru Hrvata, pa je bila primetna ranjihovst u njihovim redovima.


Pohvatali su konce, uspostavili ravnotežu, preuzeli inicijativu i ponovo nametnuli svoj stil igre, pa su uz posed lopte došli do prilike u 28. minutu. Tri puta igra glavom u šesnaestercu Francuza donela je loptu na nogu Vidi koji dodaje Perišiću, a ovaj majstorski desnom prebacuje na levu i preciznim udarcem šalje loptu u ugao Lorisovog gola. Uspostavljena ravnoteža igre je Hrvatima ponovo ulila samopouzdanje. Znali su da ukoliko povedu, možda mogu i do titule u regularnom delu susreta.

Samo što su se ponadali, a Francuzi dolaze do prekida iz kornera u 35. minutu. Nakon ubacivanja na prvu stativu lopta pogađa u ruku Perišića, a "Galski petlovi" istog trenutka reaguju i reklamiraju nedozvoljenu igru kod argentinskog sudije Pitane. Posle konsultacije sa stručnjacima za VAR tehnologiju, tri minuta kasnije Grizman dobija dozvolu da stavi loptu na belu tačku. Subašić je nemoćan i Francuska ponovo dolazi u vođstvo kojim se odlazi na odmor pred nastavak meča.

Izvor: Wikipedia

"Vatreni" i u prvih petnaest minuta drugog poluvremena počinju agresivno. U 48. minutu Loris uspešno reaguje kod prilike Rebića da poravna rezultat i lopta je u korneru. Četiri minuta kasnije, "Galski petlovi" najavljuju buđenje preko Mbapea, ali za sada na semaforu ostaje isti rezultat. U 59. minutu Francuzi su ponovo u šesnaestercu Hrvatske, a Pogba iz drugog pokušaja uspeva da uhvati Subašića na pogrešnoj nozi i preciznim udarcem šalje loptu u mrežu.

Uticala je promena rezultata na raspoloženje i atmosferu u ekipi Hrvatske. Psihološki pad osetio se u celoj ekipi, što su Francuzi znali da iskoriste. Već u 65. minutu na sličan način kao i u prethodnoj sistuaciji ali ovog puta Mbape pogađa za tri gola prednosti, uz asistenciju odbrambenih igrača Hrvatske koji su zaklonili pogled Subašiću. Očaj hrvatskih reprezentativaca prekinuo je Mandžukić iskupljenjem za autogol, jer je upornošću stigao do Lorisa koji je imao loptu u nogama ali je padom koncentracije asistirao hrvatskom napadaču koji smanjuje rezultat na 4:2 za Francusku. Nadu Hrvatima daje Rakitić u 78. minutu kada je imao izglednu priliku da uvede meč u pravu triler-dramu, ali Francuzi predvođeni selektorom Dešamom nisu dozvolili iznenađenje.

Francuska je šampion sveta u fudbalu! Jedina reprezentacija koja, kao favorit pre Mundijala, nije izgubila meč na prvenstvu niti je igrala produžetke. Susret koji su odigrali nerešeno, bio je poslednji meč grupne faze prvenstva sa Danskom u kojem su taktički odigrali koliko je potrebno da zadrže prvo mesto u grupi. Neverovatan podatak je da Žiru kao prvi napadač "Galskih petlova" nije uspeo da uputi udarac u okvir gola na šampionatu. Ipak, Mbape je zasluženo proglašen najboljim mladim igračem prvenstva. Modrić je najbolji igrač, a belgijski golman Kurtoa najbolji čuvar mreže.

Hrvatska je predvođena selektorom Dalićem ostvarila i više nego što se očekivalo pre šampionata. Pomešane emocije posle poraza u finalu ne mogu umanjiti istorijski uspeh, veći i od uspeha generacije iz 1998. godine i osvojenog trećeg mesta. Jednostavno rečeno, ova generacija je dala zadatak igračima koji tek dolaze među seniore "Vatrenih".

Ovaj rezultat naših komšija je veliki podstrek i motivacija za sve reprezentacije u ovom delu Evrope. Veliki uspeh koji će se dugo pamtiti i analizirati može doneti nova iznenađenja već od septembra kada počinje Liga Nacija, kao i kvalifikacije za prvenstvo Evrope. Možda bi to iznenađenje, posle analize rezultata i kreiranja projekta zasnovanom na jasno definisanom cilju i načinu rada u naredne dve godine, mogla biti i Srbija.

Meč za treće mesto na Mundijalu u Rusiji:

Belgija – Engleska 2:0

Finale Mundijalu u Rusiji:

Francuska – Hrvatska 4:2


Коментари