VIMBLDON 2018: TENISKI MARATONI ANDERSONA I ĐOKOVIĆA ZA FINALE VIMBLDONA

U polufinalima ovogodišnjeg Vimbldona nije moglo ni teže za tenisere, ni lepše za nas, ljubitelje belog sporta

Svako ko malo poznaje i prati tenis mogao je očekivati neizvesnost u oba meča. U tom stilu su počeli i osmi nosilac Kevin Anderson i deveti nosilac Džon Izner. Prva tri seta završena su posle taj-breka. Poveo je Anderson nakon prvog seta, ali je Izner preokrenuo. Znali smo da je obojici najjači adut servis, ali verovali ili ne, u tih 39 gemova samo u trećem setu je viđen po brejk svakog od njih. Za razbijanje monotonije potrudili su se da i u četvrtom setu naprave po brejk sredinom seta, ali je Izner izgubio još jedan gem-servis i Anderson izjednačuje rezultat.

Nepuna četiri sata igre i ukupno 49 gemova nam je već ispunilo očekivanja u prvom polufinalu Vimbldona. Igra na dva gema razlike u petom setu ume da bude iscrpljujuća čak i da se samo igra peti set, ali ono što smo videli u ovom meču je teniska naučna-fantastika. Počeli su i Anderson i Izner sigurnim servisima. Prešli su i tih 6:6 u gemovima posle kojeg bi u prethodnim setovima igrali taj-brek. Na njihovu žalost, u petom setu ga nije bilo.

Prošlo je i sat vremena igre u petom setu – brejk ni na vidiku. Ni trideset gemova nije bilo dovoljno da dobijemo prvog finalistu turnira. Prošao je i drugi sat igre u petom setu – brejk ni na vidiku. Posle četrdeset i pet gemova meč već smo se pomirili sa ulaskom i u četvrti sat igre. Ipak, konačno se nešto dogodilo. "Čudo!" Konačno je Anderson napravio, a zatim i potvrdio prednost osvajanjem gema na svoj servis. Ukupno 6:36 časova i 50 gemova u petom setu za nestvaran okršaj Andersona i Iznera.

Oba tenisera su poput mašina samo čestitiali jedan drugom na odličnoj igri, pozdravili se sa sudijom, mahnuli publici i poslednjim atomima snage uputili se ka izlazu sa terena. Bio je to drugi najduži set i po vremenu provedenom na terenu i broju gemova u istoriji tenisa. U prvom, Izner je takođe bio akter. U ovom meču Anderson je savladao Iznera rezultatom 3:2 (7,6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24) i otišao na odmor do finala, jer je pitanje da li je bio uopšte sposoban da gleda drugo polufinale Vimbldona.

Izvor: Wikipedia

Drugo polufinale je kasnilo samo pet sati u odnosu na prvobitno zakazan termin. Meč je počeo u 21:00 časova, pa smo očekivali da će biti prekinut i nastavljen danas ukoliko Novak Đoković i Rafael Nadal na polovini susreta ponovo sličan scenario iz susreta Andersona i Iznera. Nismo pogrešili u očekivanjima.


U prvom setu Novak je počeo agresivno što je uzrokovalo da napravi brejk sredinom seta i povede. U drugom setu gledali smo malo komplikovaniji rasplet i drugačiji epilog. Sredinom seta Nadal pravi brejk, a zatim i Đoković. Ipak, dva seta prednosi za Noleta bi Nadala stavilo u situaciju da dalje igra na sve ili ništa, pa je Španac odmah igrao tako da pruži sve što je mogao i dolazi do izjednačenja u setovima posle novog brejka. U trećem setu nije bilo brejka do taj-breka, ali ih je bilo više u odlučujućem gemu. Nole posle više preokreta uspeva da povede u setovima, a organizatori nas sve šalju na zasluženi odmor do danas u 14:00 časova.

Pitanje je bilo kome je prespavana noć više odgovarala – Noletu ili Rafi. Delovalo je, ipak Špancu. Odmah Nadal pravi brejk, ali Đoković uzvraća istom merom. Pred kraj seta Rafa ne želi da ide u novi taj-brek i pravi novi brejk koji i potvrđuje na svoj servis, pa smo i ovaj derbi gledali u pet setova. Kao i u prvom polufinalu i u ovom smo prošli onih 6:6 u gemovima, ali brejka nije bilo. Ponadali smo se, ako Nole bude igrao finale, bar da on i Rafa ne igraju svojih 50 gemova jer bi ga umor stigao uoči finala. Znao je to i Nole, pa je skratio priču na terenu i osvaja peti set posle "samo" osamnaest odigranih gemova. Posle 5:21 časova igre i 59 gemova u meču Đoković kao umereni favorit ide na megdan Andersonu u svoje šesto finale Vimbldona. Novak ĐokovićRafael Nadal 3:2 (6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8).



Parovi polufinala Vimbldona 2018. godine:

Anderson (8)* – Izner (9)                 3:2

Đoković (12) – Nadal (2)                   3:2



Finale Vimbldona 2018. godine:

Anderson (8) – Đoković (12)                        (15. 07. – 15:00 časova)



(*nosilac)


Коментари