MUNDIJALSKA BRONZA "CRVENIM ĐAVOLIMA"

Zasluženo osvojeno treće mesto na Mundijalu u Rusiji je istorijski uspeh fudbalske reprezentacije Belgije

Retko se dešava da na velikim takmičenjima jedna reprezentacija pobedi istog protivnika dva puta. Ovog puta se to i dogodilo. Belgija je u grupnoj fazi Mundijala savladala Englesku u borbi za prvo ili bolje reći drugo mesto. Engleska je taktizirala da bi imala lakši put do završnice takmičenja, što je na kraju i uspela. Belgija je težim putem išla do trećeg mesta, a u današnjoj utakmici je pokazala da je zasluženo stigla do osvojene bronze.
Kao što su Englezi u 4. minutu poveli protiv Hrvatske u polufinalu, tako su i Belgijanci protiv njih postigli pogodak za rano vođstvo. Timskom akcijom Šadli sa leve strane dobija loptu a zatim i ubacuje po zemlji u peterac Pikforda koji je bio nemoćan da spreči Munijea da ubaci loptu u gol. Usledile su prilike na obe strane do kraja poluvremena. De Brujne je imao odličnu priliku u 12. minutu za Belgiju, kao i Kejn u 24. minutu za Englesku. Aldervild još jednom pokušava da poveća prednost Belgijanaca u 35. minutu igre, ali do kraja poluvremena nije bilo promene rezultata.

Izvor: Wikipedia

Englezi su imali inicijativu od početka nastavka. To nije bilo dovoljno jer se igra uglavnom odvijala na 10-20 metara od šesnaesterca Belgije. Konačno prvu veliku, možda i najveću, priliku Englezi imaju u 70. minutu kada je Dajer prebacio Kurtou, a kada su svi već videli loptu u golu Vermalen sa pola metra od gol linije loptu šalje u korner. Novu priliku Gordi Albion ima već četiri minuta kasnije preko Megvajera, ali ishod akcije bio je isti.

Kada već Englezi ne koriste svoje prilike, a Kejn ne dobija upotrebljivu loptu, deset minuta pre kraja meča "Crveni đavoli" kao i tokom celog meča izvode savršeno preciznu timsku kontru. Sve je kao na igrici, a lopta na kraju dolazi do Munijea kojem Pikford fantastično brani snažan i precizan udarac. Nisu se Belgijanci na tome zaustavili, a Englezi su sve manje verovali da mogu do produžetaka.

U 82. minutu De Brujne asistira Azaru koji sa leve strane pred petercem šalje loptu u bliži ugao i pobednik meča je bio rešen. Ako je Englezima za utehu, Kejn je postigao šest a Lukaku četiri gola pred meč finala, pa su oni vodeći strelci na prvenstvu. U svakom slučaju, veliki praznik fudbala na Mundijalu u Rusiji obeležen je pretposlednjom utakmicom na šampionatu koji Belgijanci završavaju najboljim plasmanom na velikim takmičenjima.

Meč za treće mesto na Mundijalu u Rusiji:

Belgija – Engleska 2:0

Finale Mundijalu u Rusiji:

Francuska – Hrvatska (15. 07.; 17:00 časova)


Коментари